Pedro har haft besök från Finland

Sysiässän Acca

Under några dagar har Pedro haft besök av en tik från Finland. Det är en fantastisk känsla att han åter är så pigg att han kan användas igen på olika sätt, något vi inte trodde för bara ett år sedan, då kändes allt bara mörkt och hopplöst. Och vi har många att tacka för att vi är där vi är idag. Men det återkommer jag till i ett senare inlägg.

Den tik, Sysiässän Acca, som har besökt honom under några dagar den här veckan är trots sin ringa ålder (hon är född 19 mars 2020) finsk jaktchampion vilket hon lyckades med på sju starter.

För att kunna bli jaktchampion måste hunden starta på två olika underlag i elitklass och i Accas fall är dessa tagna på fält och i skog. Skillnaden är dessutom att i elitklass måste hundföraren själv fälla för sin hund och i skog måste den även kunna visa rapportering annars blir det inte något första pris. Det är bara vid ett tillfälle som Acca inte har gått till pris, de övriga starterna har alla gett henne ett första pris i såväl ukl, ökl och ekl.

Acca kommer från en stark finsk tiklinje och även Accas syster Sysiässän Aawa är jaktchampion, dessutom har Aawa vid tre tillfällen uppnått högsta poäng på jaktprov då hon erhållit 100 poäng av 100 möjliga vilket i sig är häftigt. Både Acca och Aawa startade på Junkkari 2021 där Aawa vann finalen och där Acca placerade sig på tredje plats. I Niesta som är ett skogsprov för unga hundar i Finland, med mellan 50 till 70 startande hundar, så var det däremot Acca som vann.

Acca är efter den tyskfödda hanhunden Anton vom Barlager Forst (t vä) som i Tyskland har 12 kullar och en i Finland och den finska tiken FI KVA Sysiässän Tinakenkätyttö (t hö). Både hundarna härstammar från tyska linjer.

Acca är svartskimmel men har även brunt i sig och valparna från den här kullen förmodar jag kommer att kunna bli helbruna, brunskimlar, svartskimlar samt helt svarta. Planerad valpning blir runt den 10 juni.

Tack Joona och Rita ägare till kennel Helmenpoimijan för trevliga dagar tillsammans i Häggdånger där Swfinelska har blivit en helt ny begriplig språkvariant i kombination med diverse gester och kroppsspråk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s