Mitt sätt

När jag en gång började med stående fågelhund i slutet av 1970-talet var det vanligt med begreppet kammardressyr. Man skulle med mer hårdhänta metoder ta ner hunden för att få den lydig. Inledningsvis så var det ett och annat råd man fick av de hundförare som då var aktuella som inte kändes bra och allteftersom började ett annat sätt att förhålla sig till hunden och hundens träning till lydig fågelhund utgå från ett annat tänk och andra metoder. Idag handlar det mer om att med stöd av hundens mentala förutsättningar träna in lydnaden genom ett lärande och samarbete mellan hund och förare. samarbeteAtt istället utvecklas till ett team där det är jag som hundförare som även är teamledare. Har inte hunden klart för sig vem som är ledaren och vem av oss två som bestämmer, så kommer den alltid att göra det som den själv tycker är roligast.
För mig handlar det om att ha en lydig hund oavsett om det är i vardagssituationer eller när det ska tränas. Är hunden lydig i vardags-situationerna då vet jag att mycket är vunnit även när jag kräver att det ska vara lydig i samband med träning. Själv utgår jag från ett gemensamt förtroende, tillit och respekt mellan hund och förare, men också att ett fungerande nej verkligen är ett fungerande nej, även om jag ytterst sällan behöver använda det.

Vad har jag då själv för erfarenhet, utbildning och meriter:
Som barn växte jag upp med korthårig tax. Min första egna hund skaffade jag 1977, en Flatcoated retriever. 1979 skaffade jag min första korthåriga vorsteh. Under åren har jag utbildat och tränat de flesta av de vanligaste raserna bland de stående fågelhundarna. Under åren har jag utbildat och tränat sju  jaktchampions varav en av rasen Kleiner münsterländer. Har även haft drivande hund, Petit Basset Griffon Vendeen. Är även sedan 2007 tillsammans med min fru Anette, uppfödare av korthårig vorsteh under kennelprefixet Ganjo’s
Favoritjakten är att vara till fjälls för jakt på ripa och har sedan 1980 årligen varit i fjällen för denna jaktform. carusostar2-300x2001Men att jaga tjäder och orre med en duktig skogshund är inte heller helt fel. På senare år har jag även försökt komma iväg på jakt på fälten i Mellansverige och söderut. Uppskattar även jakt med en drivande hund.

Tar även uppdrag som jaktguide i samband med ripjakt i fjällen.

Är sedan 2014 även utbildad eftersöksjägare NVR.eftersok11

Utbildningar:
Brukshundsklubbens valputvecklingskurs.
Den stående fågelhunden – Barbro Börjesson, Eric Wilson, Johan B. Steen.
Jägareförbundets hundinstruktörsutbildning steg I och steg II
Jägareförbundets eftersöksutbildning för instruktörer.

Har varit med vid de olika mässor, Fäviken game fair, Höga Kusten game fair samt Sunne jakt- och fritidsmässa, där jag visat upp arbetet med den stående fågelhunden. I samband med dessa mässor har jag även hållit i föreläsningar kring mitt sätt att tänka kring lydnaden hos den stående fågelhunden, men även den grundlydnad som alla jakthundsraser bör ha. Är även skribent i Allt om Jakt och Vapen samt tidigare i Min Jakthund.

innan-jobb[1].jpg