Aktuella parningar

Egentligen är inte detta en planerad parning, inte i nuläget i alla fall, då den skedde vid helt fel tidpunkt för oss men det var hundarna själva som tyckte de var ett lämpligt par och att tidpunkten för dem var den rätta. När vi nu beslutat att fullfölja dräktigheten så tycker vi själva att parningen är spännande då det blir en kull som helt saknar släktskap med de flesta korthåren i Sverige vilket gör, om det blir ett framtida lyckat resultat, att de går att kombinera med i princip alla avelshundar som just nu är aktuella både i vårt land och i andra Nordiska länder. Vi kommer själva behålla en tik från denna kull.

SE VCH Pedro du Val de Cèze

Vi importerade Pedro 2019 som 4-månaders valp från Patrick Talmants kennel Val du Cèze som ligger i södra Frankrike en bit norr om Marsielle. Patrick har varit uppfödare till många goda franska hundar. Bakom Pedro finns några av de bäste franska och italienska blodslinjerna. Av kända namn i hans stamtavla finns bland annat Pradellinensis Pablo (VM och EM vinnare), Pradellinensis Alba (VM vinnare), samt Tar Herak CH ITF som är Pedros farfar. I de närmaste 4 generationerna så är 19 av 30 hundar, hundar med championattitlar  

Pedros pappa Lion du Val de Cèze är en stark fälthund i Frankrike. Han har bland annat representerat Frankrike på VM för kontinentala stående fågelhundar. Lion är utställd och har som bäst RCACIB. Han har fyra olika jaktliga championattitlar men jag är lite osäker på vad de står för CH FTP, CH FGT, CH T samt CH ITF (som är ett internationellt jaktchampionat på fält). Lion har även en bror, Leny du Val de Cèze som har gjort mycket bra ifrån sig i provsammanhang i Spanien.

Här kan ni hitta info kring Lion och de olika hälsotester som han har genomgått, man gör flera olika DNA tester på sina hundar vilket kan ses via denna länk https://www.centrale-canine.fr/chien/lion-du-val-de-ceze-6340153/collateral

Pedros mamma är Gilda du Val de Cèze https://www.centrale-canine.fr/chien/gilda-du-val-de-ceze-5355159 och även hon är CH FTP och har excellent på utställning. Hennes mor är Violette du Pied du Mont och är kullsyster med Voss du Pied du Mont, denna kull är nog förmodligen en av de bättre kullarna som fötts i Frankrike. Voss blev världsmästare 2011 både individuellt och i lag. Voss var även med i det franska segrande laget från 2009. Voss- Violette du Pied du Mont representerar en mycket stark fransk tiklinje där det har kommit fram många duktiga hundar som hållit världsklass.  

Genom att följa denna länk får man en bra överblick över de hundar som finns i Pedros stamtavla.
Pédigrée Braque Allemand:: Arbre généalogique PEDRO DU VAL DE CEZE (tangor.net)

Vad säger vi själva då om Pedro:
Pedro är en i våra ögon stor talang. Han har varit tidig i allt vi har gjort med honom och dessutom på ett moget sätt för en så pass ung hund. Han söker med hög intensitet och går med högt huvud. Inledningsvis så har han haft en tendens att gå lite ur hand i skogen men Kenth har jobbat med honom kring det nu under året och han har blivit lite bättre. Det är som fjäll- och fälthund som han har sina styrkor men förhoppningsvis kommer han även kunna starta på skogsprov under 2021.
Mentalt är han en glad och öppen hund som är vänlig mot alla såväl människor som hundar oavsett ras och kön. Han har en utstrålning som gör att man lägger märke till honom och han blir snabbt en favorit hos de som träffar honom genom sin trevliga och vänliga framtoning.
Sina tre öppenklass ettor i blodspår, när han blev SE VCH, gjorde han på bästa sätt rakt igenom och var väldigt okomplicerad att träna.
Just okomplicerad att träna är ett signum för Pedro men om det behövs så klarar han av en mer rejäl korrigering utan att bli negativt påverkad.
Under hösten 2020 använde Kenth honom som guidehund i Fjällnäs och det är något han klarat av bra. Han har haft både ork och mental styrka för att vara aktiv på fjället i 30 dagar. Antalet skyttar som Kenth guidade dagligen kunde variera mellan två och fyra jägare, men trots det tryck som det innebar blev han inte påverkad jaktligt på något negativt sätt.

Som apportör är han ganska tuff och började spontant apportera både räv och grävling. Vattenpassion är precis på det sätt som man förväntar sig att en vorsteh ska ha.

Eftersom pandemin inneburit inställda utställningar så har Pedro blivit exteriörbedömd där han erhållit excellent.

Pedro är testad negativ för både EBJ och von Willebrand på det laboratorium som Svenska Kennelklubben vill att man ska göra testerna på för att de ska vara helt tillförlitliga.

HD-röntgad med A/B på sina höfter.

Mer om Pedro hittar du här via SVKs resultatdatabas SVK’s resultatdatabasR21 (resultatdatabasen.se)

Jazza du Nid aux Nobles

Jazza importerade vi från Rumänien 2014 från kennel Nid aux Nobles som innehas av Manuela Banu. Manuela har under åren aktivt arbetat för att behålla blodet från den anrika franska kennel Haille Au Loup som numera ägs av en son till de tidigare ägarna och har idag en uppfödning med inriktning på fler fågelhundsraser än bara korthårig vorsteh.

Jazza är SE UCH vilket innebär att hon har ett 1:a pris på jaktprov i ökl men i juli 2017 skadades hon allvarligt och fick genom olyckan en fraktur på en av sina nackkotor vilket hon dolde mycket väl genom att visa sig vara extremt smärttålig. Skadan blev inte upptäckt förrän 8 månader senare vid en CT-röntgen men då var skadan felläkt vilket har inneburit att hon inte kunnat jaga på samma sätt som innan olyckan. Idag jagar vi bara med henne på skogen för att jaktstunderna inte ska bli så långa för henne.

Jazza har stor vattenpassion och tillhör den gruppen av hundar som kan ligga i vatten och simma så länge hon bara får.

Jazza är en mycket stabil tik och vänligheten personifierad vilket gör att hon snabbt blir favorit hos de som kommer på besök till oss. Enkel och okomplicerad att jobba med. Kenth använder alltid henne som ”hjälpinstruktör” när unga hundar behöver extra hjälp för att förstå vad livet som stående fågelhund går ut på. När hon inte behövs för vissa hundar går hon själv åt sidan och är lugnt avvaktande tills dess att hon behövs igen.

Jazza har A-höfter och är både EBJ-fri och inte anlagsbärare av von Willebrands sjukdom.

Mer om Jazza hittar du här via SVKs resultatdatabas SVK’s resultatdatabasR21 (resultatdatabasen.se)

För kontakt och mer information går det bra att ringa till Anette 070-2651831 eller till Kenth 070-5571318.

Mejladress: anette@ganjos.se