Mina tankar kring träning av hund

För mig är träningen av hund något som bygger på att skapa en relation mellan mig som förare och min hund. För att relationen ska kunna bygga på tillit, ömsesidig respekt och samarbete i ett team, måste hunden ha en riktigt genomarbetad grunddressyr. För mig handlar inte arbetet med grunddressyren om något jag gör på en dressyrplan eller under ett träningspass, för mig är grunddressyren allt umgänge med hunden. Är hunden lite olydig i vardagen kommer den vara betydligt mer olydig när jag jagar med den. För mig är tajming och detaljer väldigt viktiga när jag tränar, eftersom jag vill ha signalsäkra hundar som jag kan styra med mycket små medel. Man kan tänka sig träningen som en pyramid och ingen pyramid kan stå stadigt om inte grunden är riktigt lagd. Men det handlar även om att hunden förstår vad man vill att den ska utföra och då kan man inte ta några genvägar när det gäller grunderna.
För mig bygger ledarskapet på att hunden accepterar mig som ledare och att det är jag som förare som bestämmer. Det handlar även att det ledarskapet vilar i en relation med  hunden som bygger på tillit, trygghet och tydlighet. Den dagen det är dags för jakt då vet jag också med mig att hunden är lydig och att jag kan lita på den i skarpa situationer.
Några konkreta råd kring ett gott ledarskap kan vara följande:

  • Var alltid viktig för din hund – ledare är inget man är, det är något man förtjänar.
  • Hunden gör inget som den inte tjänar på – den följer den som den själv ser att den tjänar mest på att följa – egen vinning.
  • Kommandon i rätt tonläge – kommunikation enkel och tydlig.
  • Beröm hunden på ett anpassat sätt – tajming i beröm och kommandon.
  • 95% kärlek – 5% krav och korrigering
  • Bygg allt arbete på att försöka åstadkomma glädje – samarbete – arbetsvilja

I filmsekvensen kan man se Jazza i aktion. När jag tränat henne i jaktsituationer eller jagat över henne har hon alltid varit lydig. Men när det kom till en provsituation visade hon att hennes bytesmedvetenhet var  betydligt högre än den lydnad jag trodde jag hade på henne. Så när det kom till en situation med många och för henne okända hundar så blev hon plötsligt en knallapportör, och det kom som en stor överraskning för mig. Av den anledningen är det också betydelsefullt att man beaktar hundens mentala förmåga och att jag kanske skulle ha testat henne lite mer innan det var dags för deltagande på jaktprov.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s