Ståndet

En viktig del i mitt arbete med mina hundar är att så lite som möjligt påverka hunden när den står. Här måste hunden själv få erfarenhet och rutin kring fågelarbetet för att kunna bli en riktigt bra jakthund. Den måste dessutom få möjlighet att misslyckas ett antal gånger utan att jag är där och korrigerar, för jag vet ju inte hur hunden egentligen känner doften från en tryckande fågel, hur vittringen rör sig eller om den faktiskt har löpt undan.


Även om hunden är rutinerad så kan årets första fågeltagningen ändå innebära att hunden missar exakt vart fågeln sitter. Är man då inne och korrigerar så riskerar man istället att få en hund som blir osäker.

Några korta råd kring att ge den unga hunden vilterfarenhet
Ge den unga möjlighet att hitta fågel utan allt för stora krav på lydnaden.
Hunden behöver få lära sig olika vilts doftidentitetet.
Träna aldrig stånd på syn. Risken är att hunden även vill använda sina ögon när den står på vittring och kan då ta några steg extra för att försöka se fågeln, vilket ofta leder till att den petar upp fågeln istället.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s